Bescherming van de paardenrug: vanaf 1 juni maximaal ruitergewicht bij Stal Sibma

Op onze stal hebben we 20 geweldige manegepaarden en –pony’s. Voor deze paarden is het hard werken en we doen er alles aan om ze blij en gezond te houden. Op basis van onze praktijkervaring (wat de paarden laten zien in gedrag en beweging voor, tijdens en na de les) gecombineerd met recente wetenschappelijke studies hebben we besloten vanaf 1 mei te gaan werken met een maximum ruitergewicht.

We beseffen ons dat dit een beladen onderwerp is/kan zijn, daarom een stukje achtergrondinformatie:

Een paard is in eerste instantie geen lastdier. De paardenrug kan gemiddeld ca. 15% van zijn eigen gewicht dragen. Door het gewicht van de ruiter ontstaat een kracht die naar beneden werkt. Je kunt de rug van het paard zien als een soort touwbrug. Daar zitten we op. In de natuur is een paard dit niet gewend en moet het getraind zijn om die neerwaartse druk op zijn wervelkolom om te kunnen zetten naar opwaartse druk. Een brug heeft namelijk de meeste draagkracht als hij omhoog is gebogen. Dat geldt ook voor de paarden rug. Het paard moet jouw gewicht opwaarts kunnen duwen om jou te kunnen dragen zonder nadelige gevolgen voor zijn lichaam. Daarbij maakt het geen verschil of het gaat om een recreatiepaard, manegepaard of Grand Prix dressuurpaard.         

Naast de draagkracht van het paard is een nog belangrijkere rol weggelegd voor de ruiter. Een gevorderde ruiter die mee zit met de beweging van het paard, belast de paardenrug veel minder dan de onervaren ruiter die de bewegingen van het paard niet kan volgen en dus te laat, te vroeg, te hard of verkeerd in het zadel landt.

Veel kinderen volwassenen vinden het niet leuk wanneer er over hun gewicht gesproken wordt. De meeste schamen zich ervoor, omdat ze weten of denken dat ze teveel wegen. Toch vragen we iedereen om bewustzijn over de combinatie ruitergewicht en belasting van de paardenrug. Van de paarden en pony’s wordt verwacht dat ze iedereen plezier laten beleven tijdens het rijden, laat de ruiter het dan als zijn verantwoording zien zichzelf als sporter te beschouwen. 

Als voorbeeld: voor een paard als Da Vinci betekent dit gemiddeld 90 kg. Let op:  dit is niet alleen het gewicht van de ruiter. Want het zadel met alles er op en er aan plus de uitrusting van de ruiter zelf, komt al gauw op zo’n 7 kg. 

In het verband met het welzijn van onze paarden voelen wij ons genoodzaakt een maximum gewicht aan te houden van 85 kg bij volwassenen. Ben je zwaarder? Dan kijken we naar jouw BMI omdat een hoog vetpercentage extra nadelig werkt (spieren kun je controleren, vetmassa komt altijd achter de beweging aan). Ook bij kinderen kijken we naar BMI.

Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Stichting Opvang oude manegepaarden en ponys in Friesland
Stichting Opvang oude manegepaarden en -pony's in Friesland, www.pensioenpaard.nl
logo artilens sponsor stal sibma 500
ArtiLens, hoofdsponsor van het Stal Sibma KNHS Talententeam

Aanmelden nieuwsbrief

Ik ga akkoord met de Privacy beleid

logo aequor logo fnrs logo vvp